Bouw schuur met studieruimte

Achter ons huis staat een mooie schuur die ik in 2017-2018 zelf bouwde, met een sfeervolle geïsoleerde muziekruimte daarin.

In 2016 besloot ik het oude krakkemikkige schuurtje achter ons huis af te breken en een mooie nieuwe te bouwen, met een goed geïsoleerde studieruimte, werkplaatsje en zolder.

Het oude schuurtje had een ruw doorgebroken buitenmuur waar een houten uitbouwtje tegenaan was geplaatst. Alles was lek, donker, laag en vochtig. Op 15 maart 2017 brak ik het houten uitbouwtje af en hergebruikte het hout voor een tijdelijk fietsenschuurtje achter de bijkeuken.

Ook brak ik het stenen schuurtje voor het grootste deel af, alleen de muur langs de steeg liet ik staan. Vervolgens drie weken graafwerk om de zwarte grond uit te diepen en het witte zand daar weer op te leggen. Daarop een wapening aangebracht en een cementvloer laten storten:

Dat was half juni 2017.

Op Marktplaats vond ik de ramen, prachtige degelijke houten kiepramen met HR++ glas. Allemaal nog nooit gebruikt. De grote twee waren al gekocht door iemand die vervolgens geen vergunning kreeg voor een uitbouw, en de kleine was verkeerd gemeten. Bij mij paste hij prima, want ik kon de maatvoering op de ramen aanpassen :-). De deur was de oude achterdeur van mijn schoonouders.

Die zomer verzwikte ik mijn knie bij een potje honkbal in het bos. Pas eind augustus was ik weer tot iets zinnigs in staat. Ik had wél de tijd het ontwerp grondig uit te denken en door te rekenen. Was al die middelbareschool-goniometrie toch nog ergens goed voor!

Op de grond ontstond een mooie balkenbrij, die ik in 1 dag overeind kon zetten.

De volgende stap was het dak erop zetten en de wanden van buiten dicht maken, met mooi Douglas hout.

Op het dak kwamen dakpanplaten. Echte dakpannen zag ik niet zitten vanwege de ingewikkelde hoeken van het schilddak aan de achterkant. Het Douglas hout aan de buitenkant behandelde ik met Rubio MonoCoat, prachtig spul dat lijkt op schoensmeer maar dan dunner, in het hout trekt en een mooie blijvende kleur geeft. Net vóór oud en nieuw 2018 was de buitenkant af:

Toen dit klaar was kon het tijdelijke schuurtje weer worden afgebroken. Ik hergebruikte het hout voor de tweede keer: het werd nu een tuinkast en een comfortabele houten bank:

Nu de binnenkant isoleren. Het gebouw is beter geïsoleerd dan ons woonhuis zelf. Van buiten naar binnen: 3cm dik Douglas, 3,5cm ventilatieruimte, damp-open folie, 10cm steenwol, dampdichte folie, 12mm OSB3-plaat, 3,5cm vlokkenschuim (geluidsisolatie, met een rachelwerk dat aan rubbers hangt) en tenslotte 12mm Fermacell gipsvezelplaat (mooi sterk spul).

Dat leverde een prachtige binnenruimte op. Maarja, ik wilde een muziek/oefenruimte en een werkplaatsje annex fietsenhok. Er moest dus een tussenwand in, die overigens weer gemakkelijk te verwijderen is als het zou moeten.

Omdat een deel van de schuur lager dan het maaiveld staat heb ik rondom een drainage aangelegd waardoor water altijd weg kan en in een drainagekoffer naast de schuur op 1 meter diepte aan het grondwater kan worden teruggegeven. Het werkt goed: sinds dat systeem wordt de vloer niet meer vochtig bij zware regen.

Ook aan ventilatie en verwarming is gedacht. Ik maakte zelf de verlichting voor aan de wand. Twee muziekinstrumenten vonden gelijk een plaats, mijn studiebeiaard en mijn clavichord.

Inmiddels staat er ook een digitaal oefenorgel, ook zelf gebouwd.

Met regenton, dakgoot, belletje (dat ook aan de oude schuur hing) en mooi weer: helemaal af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *