Lessen

MAANDELIJKS

Sinds 2021 geef ik circa 1x per maand een zaterdagochtend les, aan iedereen die serieus verder wil komen als orgelspeler; dat mogen ook beginners zijn. De lessen vinden plaats in de Martinikerk te Doesburg, op alle daar beschikbare orgels.

Individueel

Orgelles bij Wilbert Berendsen betekent een individuele aanpak; geen leerling volgt hetzelfde pad. Les op echte orgels! Aandacht voor een gezonde, ontspannen techniek als fundament voor vrij musiceren. Directe en bruikbare aanwijzingen. Veel aandacht voor stijlbesef: elke stijlperiode heeft zijn eigen eigenschappen, registraties etc. Ook hulp bij “leren studeren”, het vinden van een efficiënte manier van het je eigen maken van nieuwe muziekstukken. Daarnaast is er indien gewenst aandacht voor improvisatie, kerkelijk orgelspel etcetera.

Jonge kinderen leren letterlijk spelenderwijs. Eerst verkennen we op het gehoor allerlei geluiden: hoog, laag, hard zacht, en wie weet, kun je een liedje dat je kent terugvinden op het toetsenbord. Pas als dat nodig is leren we het notenschrift, zingend en spelend!

DoetinchemNaast de lessen zijn er voorspeelavonden in verschillende kerken in de regio en ieder jaar in juni een excursie naar een bijzonder orgel in de wijdere omgeving. Zo waren we reeds te gast in de Domkerk te Utrecht, de Walburgiskerk te Zutphen, de Andreaskerk te Hattem en bij orgelmakerij gebr. Reil.

Woon je in het werkgebied van de Muziekschool Doetinchem, dan kun je je aanmelden via de muziekschool. Je kunt je ook aanmelden voor privélessen. De lessen worden gegeven op maandagmiddag en vroege avond in de Catharinakerk te Doetinchem, en op donderdag en zaterdagochtend in de Martinikerk te Doesburg met o.a. het monumentale Walcker-orgel uit 1916.

Een jaar bevat 37 lesweken: je kunt je aanmelden voor lessen van een uur of een half uur, met een frequentie van iedere week, iedere 2 weken of elke maand. Neem voor meer informatie contact op!

Doesburg

Groepen

Regelmatig ontvangt Wilbert groepen kinderen of jongeren rond het orgel, bijvoorbeeld binnen de kerkgemeente of in samenwerking met scholen en organisaties als EDU-Art. Afhankelijk van de leeftijd van de doelgroep kunnen dan tal van activiteiten worden georganiseerd, variërend van een eenvoudige luisterquiz tot een stoomcursus orgelspelen.