Professionele muziekgravure

U kunt bij mij terecht voor fraaie, professionele muziekgravure.

Het notenbeeld van veel moderne uitgaven (niet alleen in de orgel- en kerkmuziekwereld) laat erg veel te wensen over: de spatiëring is niet mooi, de stokken zijn te lang, de liedtekst te klein, alles staat te ver uit elkaar (of juist te krap, waardoor de visuele spatiëring niet met het klinkende ritme overeenstemt), lijnen zijn te dun, waardestrepen zien eruit als onrustige bliksemschichten, boogjes doen aan kikkersprongen denken, etc. Een doorsnee moderne uitgave kan niet tippen aan het graveerwerk van de professionele graveurs van bijvoorbeeld Bärenreiter uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Voor de muzikanten is het voor een deel misschien onbewust, maar een echt mooie, met liefde gemaakte partituur leidt tot beter musiceren.

LilyPond voorbeeldDe oorzaak ligt in het feit dat enerzijds voor het graveerwerk tegenwoordig computerprogramma’s worden gebruikt, en dat fijnzinnige kennis over echt goede muziekgravure niet meer algemeen wordt aangetroffen bij gebruikers van deze programma’s; en anderzijds ook dat deze programma’s, tenzij met heel veel kennis van zaken gebruikt en ingesteld (zoals bijvoorbeeld de Oxford uitgaven), vaak slordige en ongepolijste muziekgravures afleveren.

Ik gebruik voor mijn graveerwerk voornamelijk LilyPond, een researchproject én programma dat het ambacht van muziekgravure, en de manier waarop ambachtelijke graveurs werken probeert te automatiseren. Dit resulteert, samen met een goed ontwikkeld gevoel voor en kennis van goede muzieklayout, in schitterende muzieknotatie, waarover op de website van LilyPond meer informatie is te vinden. De voordelen van deze werkwijze zijn verder:

  • Eenvoudig automatiseren: Het aanpassen van bijvoorbeeld een lettertype, of de weergavestijl van titels etc. in honderden bladzijden of bestanden is een peuleschil
  • Vanuit hetzelfde bronbestand kunnen verschillende uitgaven worden gemaakt, zodat onnodig dubbel of handmatig werk wordt voorkomen: bijvoorbeeld een- of meerstemmig, partituren op verschillende formaten (bij kleine puntgroottes verkleint LilyPond niet klakkeloos alles, maar kiest echt passende symbolen en lijndiktes, etc.)
  • Uitvoer is volledig geautomatiseerd mogelijk naar PDF, (Encapsulated) PostScript, Scalable Vector Graphics (SVG), of rasterafbeeldingen zoals PNG in iedere gewenste resolutie (voor bijv. beamers).

Tegen een af te spreken tarief (bijv. per bladzijde) kan ik graveerwerk verrichten. U krijgt naast de gewenste uitvoerformaten ook de LilyPond-bronbestanden, waardoor u zelf met het vrij verkrijgbare programma eventuele verdere aanpassingen aan de notentekst kunt verrichten.

Ook is het mogelijk om een compleet traject te begeleiden: terwijl de redactie aan de samenstelling werkt, kan het graveerwerk gestart worden en regelmatige updates worden uitgebracht. Hiervoor kan ik ook een speciale (besloten) website inrichten, waar het werk voor geautoriseerde personen via een browser te volgen en eventueel te becommentariëren of zelfs aan te passen is.

Voor enkele voorbeelden kunt op deze site kijken (niet alles is met LilyPond gegraveerd), en voor meer informatie kunt u contact opnemen.