Horlogerestauratie

Als kind, terwijl ik mij muzikaal ontwikkelde, maar nog voordat ik leerde computerprogrammeren, prutste ik veel met mechanische horloges, wist ze uit elkaar te halen en ook weer min of meer heelhuids in elkaar te zetten, gefascineerd als ik was door die prachtige kleine mechaniekjes. Daardoor kreeg ik vaak afgedankte horloges die meestal wat beschadigd waren of niet meer wilden lopen.

Zo heb ik als jongen met deze oude Seiko rondgelopen, want hij liep nog wel. Later kreeg ik een oude Oriënt in net iets betere staat, en die heb ik tot na mijn trouwen in 1999 gedragen, waarna ik in 2004 voor het eerst zelf een echt horloge aanschafte, een Tissot met een grote witte wijzerplaat. De Orient verdween in de doos van de nieuwe Tissot, waar ik hem onlangs ontdekte, en de Seiko lag al 30 jaar in een rode kartonnen doos vol oude horloges.

Maar nu ik sinds 2021 naast de muziek ook geld verdien met computerprogrammeren (van digitaal gesamplede orgels!) is het hobbymatige programmeren natuurlijk danig naar de achtergrond verdwenen. En zo is de oude horlogehobby weer tevoorschijn gekomen!

Eerst wilde ik mijn Tissot uit 2004, die soms stopte met lopen, repareren. Daar bleek een uiteinde van het asje van het zogeheten “derde rad” afgebroken te zijn. Via het horlogeforum wist ik een adres te vinden om een precies passend tandwiel te bemachtigen. Ik kocht de nodige gereedschappen en verscheidene soorten olie om dat horloge weer verantwoord schoon te maken en te smeren.

Toen de Tissot weer prachtig liep, viel mijn oog op de oude Seiko. Mijn durf was al veel groter geworden en ik zocht het hele Internet af naar een nieuw, origineel Seiko glas voor dit horloge, en een nieuwe rotor voor de automatische opwinding. Het kogellager van de oude was dermate versleten dat het opwindgewicht het uurwerk en het deksel kon raken, waardoor het horloge begon te vervuilen van binnen.

Toen die onderdelen binnen waren haalde ik het horloge helemaal uit elkaar, tot aan de dekstenen van de balans aan toe, en maakt het schoon en smeerde de onderdelen waar nodig met de juiste olie. Hier zijn wat foto’s genomen tijdens dat proces:

Op het horlogeforum staat ook een restauratieverslagje. Ik geniet nu vrijwel dagelijks van deze prachtige, 50 jaar oude Seiko!

Verder heb ik nog wat goedkope maar bijzondere horloges via Marktplaats bemachtigd en mooi opgeknapt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *