Mouvement

Mouvement werd in de zomer van 2003 geschreven in opdracht van de Stichting Kerkconcerten Achterhoek en is opgedragen aan Roel Smit. Op 14 september 2003 tijdens een bijzonder concert beleefde het werk zijn première in de Catharinakerk te Doetinchem, uitgevoerd door Roel Smit.

De partituur is beschikbaar in PDF-formaat. U mag deze partituur vrij downloaden, afdrukken, kopiëren, instuderen en spelen zo vaak u wilt. Gelieve mij te contacteren als een openbare uitvoering wordt gepland. Veel plezier!

Hier is een opname van een live uitvoering op 17 juli 2014 op het Walcker-orgel in Doesburg:

Onderstaand een korte toelichting die ik in 2003 schreef.

Mouvement, geschreven in opdracht van de Stichting Kerkconcerten Achterhoek voor Roel Smit, is een wervelende compositie die op minimal-music technieken maar ook op de popmuziek leunt.

Kenmerken zijn terugkerende harmonische schema’s, maar ook plotselinge wendingen in toonsoort; heldere lijnen en melodiek, maar ook diffuse klankopbouwen. Hierdoor ontstaat een soort gelaagdheid en diepte in de klankopbouw, waarvoor zich het orgel, en in het bijzonder het Flentrop-orgel van de Doetinchemse Catharinakerk, bijzonder goed leent.

In het ongeveer 5 minuten durende werk vind een bepaalde groei plaats van eenvoudige elementen die zich, zoals het leven zelf, steeds verder vertakken en differentiëren. Het eind wordt wel aangekondigd maar is toch plotseling!

Aanleiding voor de opdracht vormde een bewerking van Wilbert Berendsen over een melodie uit het Geneefse Psalter: psalm 78. Onderdeel van de opdracht was verder ook dat het een feestelijk en spetterend stuk moest zijn. De luisteraar oordele zelf of dat gelukt is!

Tijdens hetzelfde concert werd ook Sequens van Jan Welmers uitgevoerd, en Mouvement citeert een enkele maal melodisch materiaal uit Sequens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *