Orgel

Stemmingen, speciaal bij toetsinstrumenten

Een interessant verhaal van Jan van Biezen over de verschillende stemmingen die bij toetsinstrumenten zoals het orgel in gebruik zijn, en hun voor- en nadelen.

Orgels in Utrecht

Deze site geeft een overzicht van orgels in de provincie Utrecht, geordend op plaatsnaam. Van ieder orgel een beschrijving, de dispositie en een afbeelding. Ook steeds meer geluidsvoorbeelden. De site is nog groeiend.

Orgelpark

De gerestaureerde Parkkerk te Amsterdam huisvest sinds eind 2006 een interessant “orgelpark”: maar liefst drie orgels staan er opgesteld, en een vierde, nieuw te bouwen, is onderweg.

De bedoeling is dat het Orgelpark een internationaal concertpodium gaat worden, waar orgelmuziek van allerlei stijlen en perioden in allerlei verschillende vormen ten gehore kan worden gebracht. Hierbij gaat het ook om combinaties met dans of andere instrumenten. Het streven is dat er 120 concerten per jaar plaats vinden, meer dan twee per week. Zeer de moeite waard!

Cor Kee

Een boeiende website gewijd aan Cor Kee (1900-1997). Met verscheidene interviews door de jaren heen, en ook een interessant verhaal ván Cor Kee, “Enige gedachten over improvisatie, speciaal des orgels, in en buiten de eredienst”, dat iedere improviserende organist zou moeten lezen.

Psalmvoorspelen

Een handige site waar je kunt zoeken naar psalmvoorspelen.

Biographical Dictionary of Organists

Een fantastische verzameling namen plus jaartallen van organisten, orgelcomponisten en orgelbouwers. Heel wat namen (vooral die vóór in het alfabet) hebben ook al korte informatie erbij staan. Knap werk, zeker gezien het feit dat initiatiefnemer W. B. Henshaw het feitelijk alleen doet.

Tijd en Plaats.nl

Op deze “agenda voor de gereformeerde gezindte” (een project van het Ref. Dagblad) is de rubriek “Muziek” veruit het grootst, en gevuld met een groot aantal orgelconcerten.

Een klein nadeel is dat concerten op zondagen niet vermeld worden. Maar toch is het een handige site, die ondermeer de mogelijkheid biedt om op postcode te zoeken en een maximale afstand in km op te geven.

Linux-orgel in New York

Het Æolian-Skinner-orgel in Trinity Church op Wall Street, New York, werd zwaar vervuild tijdens de aanslagen op het World Trade Center in 2001.

Terwijl het wacht op restauratie is er een tijdelijk digitaal orgel gebouwd, dat zijn gelijke wereldwijd niet kent. De klank wordt door een cluster van verschillende computers opgewekt. Er is een speciale beveiliging tegen stroomuitval aangelegd.

Aardig detail is dat de computers draaien onder Linux, ook al vanwege de stabiliteit:

The Windows operating system which most people are familiar with was not designed for use in stand alone applications such as this. The reliability issues which afflict most PC users would never be tolerated in equipment which is expected to turn on and work every time, as a church organ is.

Nederland Orgelland

Uitgebreide portaalsite over orgels, orgelbouwers, concerten, online radio en meer.

Orgelagenda.nl

Een agenda met concerten, en je kunt gratis je eigen concerten of -series aanmelden.

Syndicate content