Vrije software

Nederlandstalig LilyPond forum

Een gloednieuw, Nederlandstalig forum voor gebruikers van het muzieknotatieprogramma LilyPond.

VLC Media Player

De VLC Media Player is beschikbaar voor alle belangrijke besturingssystemen, en speelt een zeer groot aantal audio- en video-formaten.

Verder kun je VideoLAN ook gebruiken als streaming server voor audio en video in je hele huis of zelfs over het Internet.

Via skins kun je het uiterlijk helemaal aan je smaak aanpassen.

Celestia

Met Celestia (werkt op MS Windows, Linux en Mac OS X) kun je virtueel door het heelal vliegen en sterren, planeten, manen en ruimteschepen bezoeken en hun banen observeren. Een stevige 3D-videokaart is wel een vereiste voor een soepele weergave.

Er wordt een grote catalogus van objecten meegeleverd, maar er zijn er nog veel meer te downloaden.

Een absolute must voor iedereen die zich interesseert voor het universum.

PDFCreator

Is het aanmaken van PDF-bestanden onder Linux en MacOS X de gewoonste zaak van de wereld, onder MS-Windows is deze functionaliteit slechts voorbehouden aan enkele applicaties (zoals bijvoorbeeld OpenOffice.org, dat het exporteren naar PDF standaard ondersteunt).

Met PDFCreator heeft u een gratis en goed werkend stuk vrije software in huis dat zich in MS-Windows als een printer voordoet. Zodoende kunt u vanuit elk programma dat kan printen PDF-bestanden aanmaken. De bestanden zijn ook zeer compact en werken goed in de diverse PDF-readers.

Blender

BlenderBlender is een programma om driedimensionale beelden, animatiefilms en zelfs games te maken. Oorspronkelijk als shareware ontwikkeld, is het nu vrijgegeven als vrije software, wat betekent dat een grote gemeenschap van ontwikkelaars het nu verder ontwikkelt.

Het is mogelijk om zelf uit losse lijnsegmenten (vertices) beelden op te bouwen, deze van een textuur te voorzien, lichtval en camera’s in te stellen en vervolgens te renderen (weergeven). Blender kan verschillende raytracers gebruiken, maar bevat zelf ook een full-blown raytracer.

Het programma is vrij beschikbaar voor Windows, Linux, Macintosh en nog verscheidene andere besturingssystemen. Er zijn ook boeken te koop.

LilyPond

Een researchproject met als doel de beste geautomatiseerde muzieknotatie-layout die er is. En een magnifiek, concreet softwareproduct van zeer hoge kwaliteit, waarvan de muzieknotatie-uitvoer die van de meeste commerciële pakketten moeiteloos verslaat.

Zit je in programma’s als Finale vaak zelf te priegelen om de nootjes en andere dingen precies daar te krijgen waar je ze hebben wilt, LilyPond gebruikt intelligente algoritmen en de rekenkracht van de computer om juist dat te automatiseren.

Jij voert de noten in, LilyPond zet ze op de goede plek. Op de website is heel veel informatie te lezen over alle finesses van muzieknotatie en hoe LilyPond dat allemaal aanpakt. Je moet even de schrijfwijze leren, maar uiteindelijk spaart het werk uit.

Lilypond is vrije software: gratis te downloaden en de broncode is ook beschikbaar.

Drupal

drupalDrupal is niet zozeer een programma voor webdesign, maar voor website-beheer. Het design van een site kun je in een eenvoudig sjabloon opslaan, en drupal zorgt voor het beheren van de inhoud (tekst, afbeeldingen, etc.).

Je kunt meerdere gebruikers verschillende rechten geven, dingen als enquêtes en commentaar posten worden heel gemakkelijk en Drupal heeft veel mogelijkheden om inhoud op slimme manieren te classificeren.

K Desktop Environment (KDE)

kde-konqiStrikt genomen is KDE geen besturingssysteem, maar een mooie en vriendelijke software suite die op allerlei besturingssystemen kan worden gebruikt.

Scribus

Scribus

Scribus is een professioneel programma om PDF-documenten op drukwerkkwaliteit mee te maken, zoals tijdschriften, nieuwsbrieven en presentaties. De meegeleverde sjablonen helpen je snel op de rails. Er zijn uitgebreide mogelijkheden op het gebied van kleurmanagement, lettertypen, kerning, tekenmogelijkheden en importmogelijkheden, etc.

Het programma is begonnen als een project voor Linux, maar sinds versie 1.3.0 word

Inkscape

Inkscape

Inkscape is een vector-georiënteerd tekenprogramma voor Windows en Linux. Je kunt er afbeeldingen mee maken (hier maak ik een logo dat iemand anders heeft ontworpen) die onbeperkt kunnen worden vergroot zonder dat het raster zichtbaar wordt.

Het heeft krachtige mogelijkheden voor kleuren, kleurverlopen, vulpatronen, tekst, en bijvoorbeeld het plaatsen van tekst op een willekeurig gevormd pad. Bijzonder is ook de ingebouwde “tracing”-functionaliteit: Een rasterafbeelding kan worden omgezet in een lijnafbeelding. Vervolgens kan er een soort versimpel-procedure (Simplify) op losgelaten worden, waardoor prachtig gestileerde effecten ontstaan.

Syndicate content