Grafisch

Blender

BlenderBlender is een programma om driedimensionale beelden, animatiefilms en zelfs games te maken. Oorspronkelijk als shareware ontwikkeld, is het nu vrijgegeven als vrije software, wat betekent dat een grote gemeenschap van ontwikkelaars het nu verder ontwikkelt.

Het is mogelijk om zelf uit losse lijnsegmenten (vertices) beelden op te bouwen, deze van een textuur te voorzien, lichtval en camera’s in te stellen en vervolgens te renderen (weergeven). Blender kan verschillende raytracers gebruiken, maar bevat zelf ook een full-blown raytracer.

Het programma is vrij beschikbaar voor Windows, Linux, Macintosh en nog verscheidene andere besturingssystemen. Er zijn ook boeken te koop.

Scribus

Scribus

Scribus is een professioneel programma om PDF-documenten op drukwerkkwaliteit mee te maken, zoals tijdschriften, nieuwsbrieven en presentaties. De meegeleverde sjablonen helpen je snel op de rails. Er zijn uitgebreide mogelijkheden op het gebied van kleurmanagement, lettertypen, kerning, tekenmogelijkheden en importmogelijkheden, etc.

Het programma is begonnen als een project voor Linux, maar sinds versie 1.3.0 word

Inkscape

Inkscape

Inkscape is een vector-georiënteerd tekenprogramma voor Windows en Linux. Je kunt er afbeeldingen mee maken (hier maak ik een logo dat iemand anders heeft ontworpen) die onbeperkt kunnen worden vergroot zonder dat het raster zichtbaar wordt.

Het heeft krachtige mogelijkheden voor kleuren, kleurverlopen, vulpatronen, tekst, en bijvoorbeeld het plaatsen van tekst op een willekeurig gevormd pad. Bijzonder is ook de ingebouwde “tracing”-functionaliteit: Een rasterafbeelding kan worden omgezet in een lijnafbeelding. Vervolgens kan er een soort versimpel-procedure (Simplify) op losgelaten worden, waardoor prachtig gestileerde effecten ontstaan.

De GIMP

Hier geldt ook weer: heb je een illegaal gekopiëerde versie van Photoshop en wil je niet betalen voor een legale versie, download dan gratis The GIMP.

GimpHet is geen volledige vervanger van Photoshop, maar meer dan goed genoeg voor heel veel taken, zoals het bewerken van foto’s, het maken van leuke afbeeldingen. En het kan ook een heleboel dingen die Photoshop niet kan, vooral op het creatieve vlak.

Het is een bijzonder krachtig programma met een lange historie. Er kunnen scripts gemaakt worden; en veel van de meegeleverde scripts maken leuke effecten mogelijk met 1 muisklik. Bijvoorbeeld de valschaduwen aan het plaatje hiernaast.

Syndicate content