Goede Vrijdag Concert: Choral-Poèmes Tournemire

Wanneer:
29 maart 2024 @ 21:00 – 22:00
2024-03-29T21:00:00+01:00
2024-03-29T22:00:00+01:00
Waar:
Martinikerk Doesburg
Kerkstraat 4
Doesburg

Programma

Charles Tournemire (1870-1939)


Choral-Poèmes
pour les sept paroles du Christ


Op. 67 (1935)

Wilbert Berendsen, orgel

1. Pater, dimite illis nasciunt enim quid faciunt
Vader, vergeef hun, want zij weten niet wat zij doen

2. Hodie mecum eris in Paradiso
Heden zult gij met Mij in het paradijs zijn

3. Mulier, ecce filius tuus. Ecce Mater tua
Vrouw, zie uw Zoon. Zoon, zie uw moeder

4. Eli, eli, lamma sabacthani
Eloï, Eloï, lama sabachtani. (Mijn God, mijn God, waarom heb Gij mij verlaten?)

5. Sitio
Mij dorst

6. Pater, in manus tuas commendo spiritum meum
Vader, in uw handen beveel ik Mijn geest

7. Consummatum est
Het is volbracht

Over de “Zeven Kruiswoorden” van Tournemire:
Charles Tournemire was opvolger van César Franck en Gabriel Pierné aan de St. Clothide in Parijs, waar hij van 1898 tot 1939 speelde. Hij kan samen met Marcel Dupré en anderen worden gezien als een belangrijke wegbereider voor Olivier Messiaen. Toen hij rondwandelde in de kathedraal van Beauvais kreeg hij inspiratie om deze Chorales-Poèmes te gaan schrijven. Net als zijn grote cyclus l’Orgue Mystique zijn deze “koralen” doordrenkt van mystiek. Maar in dit werk vormen niet de Gregoriaanse gezangen de muzikale basis, maar zeven koraalthema’s in de geest van de drie koralen van César Franck. In deze, door Messiaen als “geniaal” gekwalificeerde compositie, worden thema’s als hemel en aarde, de Vader en de Zoon, op niet altijd eenvoudige wijze met elkaar verbonden en tot klinken gebracht. Maar de muziek zit vol schatten die zich geleidelijk ontvouwen voor de ontvankelijke luisteraar.

In de melodiebouw is César Franck nog goed te horen, maar ook oudere orgelmuziek zoals die van Buxtehude heeft Tournemire hoorbaar geïnspireerd.

De harmonische klankkleuren die Tournemire kiest wijzen vooruit naar de moderne modi zoals Messiaen die ook rond de jaren ‘30 van de vorige eeuw is gaan gebruiken en verder doorontwikkelde. De door Tournemire nauwkeurig voorgeschreven registraties komen volkomen tot hun recht op het Walcker-orgel, dat alle gewenste combinaties moeiteloos ondersteunt. Ronduit spectaculair is het gebruik van het klavier: Tournemire speelt vaak zeer hoog of juist laag, en melodielijnen hebben vaak een zeer grote omvang, wat onverwachte vergezichten oplevert.

Wilbert Berendsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *