Orgeltocht Bronckhorst

7 Okt 2006 - 10:00
7 Okt 2006 - 16:00

Een orgeltocht langs vier kerken, georganiseerd door Vorming en Toerusting van de Raad van Kerken Zelhem en omgeving.

Gerke Hoekstra vertelt over de heiligen waarvan de kerken de namen dragen; Wilbert Berendsen vertelt over, en bespeelt de orgels.

10.00 Steenderen, NH Kerk (Remigius), Mittereiter-orgel

Louis-Nicolas Clérambault (1676-1749):
* Premier Suite, bestaande uit: Grand Plein Jeu, Fugue, Duo, Trio, Basse et Dessus de Trompette, Récits, Dialogue sur les Grands Jeux. Deze Suite heb ik gekozen zodat de verschillende karaktervolle registers van dit orgel aan bod kunnen komen.

Johann Sebastian Bach (1685-1750):
* Toccata, adagio en Fuga in C, BWV 564. Duidelijke inspiratie van Vivaldi in dit Bachwerk, vooral in het bezonken Adagio en de pittige Fuga, met zijn repetitieve thema’s. De Toccata is een virtuoze Noordduitse notenregen, gevolgd door een pedaalsolo vol retorische herhalingen en een doorwerking op motieven uit die pedaalsolo.

11.15 Vierakker, RK Kerk (Willibrordus, vlakbij Wichmond), Elberink-orgel

Louis Vierne (1870-1937):
* Uit “24 Pièces en stile libre”: Berceuse en Arabesque. Twee sfeervolle kleine werkjes van deze Franse componist klinken mooi hier in Vierakker.

Wilbert Berendsen (*1971):
* Improvisatie over opgegeven thema’s. Bij het voorbereiden van deze tocht bleek dit op het eerste gezicht bescheiden orgel zoveel schoons in zich te hebben dat ik dat het liefste uitbuit met een vrije improvisatie, zodat alles aan bod kan komen. Aan het begin van het concertje vraag ik u om ideëen voor thema’s op te geven (bijvoorkeur liedboekmelodiëen maar Gregoriaans mag ook!)

13.30 Vorden, Dorpskerk (NH, Antonius), Lohman-orgel

John Stanley (1712-1786):
* Voluntary in a minor, Op. 6 nr. II. De voluntary is een soort Suite, bestaande uit in dit geval twee delen: een rustige inleiding en een vlot en virtuoos deel, gespeeld op de Cornet

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791):
* Andante in F, KV 616, geschreven voor een mechanisch spelend uurwerk (für eine Walze)

Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788):
* Sonata in F-Dur Wq 70/3: Allegro – Largo – Allegretto. In de sonates van C. Ph. E. Bach manifesteert zich duidelijk de “Sturm und Drang”-periode van de 18e eeuw. Daarnaast horen we ook heel rustige passages, aangeduid met “Empfindsamkeit”.

15.00 Zelhem, Lambertikerk, Van Leeuwen-orgel

Dietrich Buxtehude (1637-1707):
* Præludium Pedaliter (bekend als Præludium, Fugue et Ciacona) in C. Een feestelijk werk in de “Stylus Phantasticus”, een grillige stijl vol afwisseling. Na een speelse toccata begint een wat strikter doorgewerkte fuga. Het sluit af met de Ciacona, een pompeuze dans in driekwartsmaat. Buxtehude was buitengewoon beroemd om zijn virtuoze pedaalspel, ongekend voor zijn tijd.

Anthoni van Noordt (±1619-1675):
* Psalm 116 in 6 variaties (middenstem, sopraan, 2× bas, 2× sopraan). Van Noordt schreef zijn “Psalmen en Fantasyen” vrijwel zeker voor het koororgel van de Oude Kerk te Amsterdam, waar hij graag organist wilde worden. Helaas ging dat niet door, maar deze psalmen behoren toch tot het schoonste wat de Nederlandse 17e eeuw aan orgelmuziek heeft opgeleverd.

Johann Sebastian Bach (1685-1750):
* Koraalbewerking over “Allein Gott in der Höh sei Ehr”. Een bezonken bewerking “sub communione” (voor onder het avondmaal). De melodie (bij ons bekend als Gezang 254) klinkt in langgerekte versieringen.

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847):
* Sonate opus 65 nr. 3 in A-dur: Con moto maestoso - Andante tranquillo. Een sonate met twee delen en ook twee gezichten. Het eerste deel bestaat uit een feestelijke inleiding (die vaak wordt gevraagd bij trouwerijen). De doorwerking echter heeft een heel andere sfeer. Een complex contrapunt met veel vragende motieven wordt vergezeld door een donker klinkend “Aus tiefer Not schrei ich zu Dir” (Gezang 19) in het pedaal. De opgewektheid keert echter terug en zo besluit het eerste deel toch in breed majeur. Het tweede deel is een soort “toetje”, heerlijk rustige, koraal-achtige melodieën in zachte registraties.

Zie ook www.lambertikerk.nl/orgeltocht.