Pinksterconcert Lambertikerk

11 Mei 2008 - 20:00
11 Mei 2008 - 21:00

Op Eerste Pinksterdag, 11 mei om 20.00 uur geeft Wilbert Berendsen een orgelconcert in de Lambertikerk. Vele luisteraars hebben afgelopen jaren kunnen horen wat een onvermoede kwaliteiten het Van Leeuwen-orgel bezit bij het vertolken van Frans-romantische en vroegmoderne muziek.

Het slotstuk van dit concert zal (het wordt bijna een traditie) weer de Prélude, Adagio en Choral Varié sur Veni Creator van Maurice Duruflé zijn.

In dit werk is het waaien van de Geest op alle manieren hoorbaar: in de Prélude als een zacht kabbelen (waarbij telkens nieuwe vergezichten ontstaan door nieuwe toonsoorten en omspelingen van de melodie), in het Adagio als een opstuwende storm, waarbij het even lijkt alsof de hemel werkelijk opengaat, en in het koraal met variaties als een serene rust — bijna tijdloos na een turbulente periode. De Finale is een spetterende toccata in de beste Franse traditie, met een jubelend “Amen”.

Verder klinken andere stukken uit de Franse orgelliteratuur en improvisaties, ook met een knipoog naar moederdag Smiling